telephone +381 (0)11 354 71 52           fax +381 (0)11 354 87 49

Novosti

Proširenja sistema daljinskog nadzora i upravljanja u JKP Vodovod Užice

Februar 2016.

 

Užički vodovod je krajem prethodne godine inicirao proširenja sistema daljinskog nadzora i upravljanja, shodno širenju i unapređenju distributivne vodovodne mreže. Radi kontrole snabdevanja naselja u užičkoj opštini, a koja se napajaju vodom iz čajetinskog vodovoda, JKP Vodovod Užice je inicirao tehničku integraciju nadzornih i upravljačkih funkcija nad objektima crpne stanice Protina ćuprija i rezervoara Gradina u sopstveni SCADA sistem. Interesantno je da se isti objekti nadziru i od strane čajetinskg vodovoda, kome pripadaju. Ovo nije prva ovakva saradnja vodovoda u Užicu i Čajetini - saradnja je uspostavljena dve godine ranije povodom rezervoara Vrščić, koji se puni pitkom vodom iz užičkog vodovoda, a snabdeva naselja čajetinske opštine.

 

U tehničkom smislu, integracija različitih sistema nadzora i upravljanja je uvek izazov, koji je u ovom slučaju rešen na zadovoljstvo oba vodovoda. Na slici levo vidi se detalj jednog od prikaza užičkog sistema kojima se inače omogućava nadzor i upravljanje nad delom crpne stanice Protina ćuprija koji snabdeva rezervoar Gradinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru unapređenja sistema vodosnabdevanja, rezervoar Jokići (na slici desno) je nedavno opremljen regulacionim ventilom na dovodnom cevovodu, kako bi se kontrolisalo punjenje rezervoara, koje se inače vrši gravitaciono. Ventil će obezbediti pravilniju potrošnju uz očuvanje parametara kvaliteta vode. Ventilom će se ubuduće upravljati ručno ili automatski iz komandnog centra na postrojenju Cerovića brdo, slično kao i sa drugih 50-tak objekata u okviru sistema daljinskog nadzora i upravljanja u užičkom vodovodu.