telephone +381 (0)11 354 71 52           fax +381 (0)11 354 87 49

Novosti

Proširenje i unapređenje sistema daljinskog nadzora u JKP Vodovod Kraljevo

Mart 2016.

 

U okviru izvedenih radova izvršeno je uključenje hidropodstanice Panjevac (na slici desno) u sistem daljinskog nadzora i upravljanja (SDNU) u kraljevačkom vodovodu. Tehnološki nadzor je obezbeđen korišćenjem infrastrukture jedne od postojećih komunikacionih mreža SDNU, zasnovane na radio prenosu u licencnom opsegu 460-470MHz.  

 

Osim nadzora, uobičajeno su omogućena i dva režima daljinske kontrole: daljinsko-ručno komandovanje pojedinačnim pumpama i daljinsko-automatska kontrola pritiska na potisu ove hidropodstanice.

 

 

Na izvorištu Žičko polje je izvršeno unapređenje postojećeg sistema daljinskog nadzora i upravljanja uvođenjem fiksne radio-mreže kratkog dometa na za to predviđenom opsegu 862-870MHz. Ova nova mreža menja dosadašnje kablovske veze i time rešava ovaj deo SDNU problema sa prenaponima, neadekvatnim uzemljenjima ili havarijskim prekidima. U novu radio-mrežu kratkog dometa, čija čujnost ne prelazi granice samog izvorišta, je uključeno 12 objekata: deset cevnih bunara B1-B10, kopani (reni) bunar B-III i crpna stanica na izvorištu Žičko polje. 

 

 

Na slici levo je prikazana antena nove radio-mreže na bunaru B1, najudaljenijem bunaru od crpne stanice na izvorištu.