telephone +381 (0)11 354 71 52           fax +381 (0)11 354 87 49

Novosti

Proširenje sistema daljinskog nadzora i upravljanja nad objektima sektora kanalizacije u JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo

April 2016.

 

U pančevačkom vodovodu funkcioniše centralizovani sistem daljinskog nadzora i upravljanja (SDNU) nad objektima kanalizacione mreže od 2010. godine, kada su u sistem integrisane gotovo sve ključne crpne stanice. Nedavno proširenje kanalizacione mreže u naselju Kudeljarski nasip i izgradnja istoimene crpne stanice (na slici) na severoistočnom obodu Pančeva, praćene su i proširenjem sistema daljinskog nadzora i upravljanja na ovaj objekat. Osim tehnološkog nadzora, SDNU omogućava i daljinsku ručnu ili automatizovanu kontrolu svih pumpi u crpnoj stanici, kao i prateće opreme za mehanizovano čišćenje ulaznih kanala i cevovoda. Sada se iz centra kanalizacionog sektora može pratiti i kontrolisati rad svih crpnih stanica fekalne kanalizacione mreže, što je od izuzetnog značaja za ravničarski grad poput Pančeva. 

 

 

Sistem daljinskog nadzora i upravljanja koristi bežičnu Ethernet tehnologiju kao osnovu glavne komunikacione mreže, što je od početka omogućilo i instalaciju klasičnog video-nadzornog sistema po istoj mreži. Crpna stanica "Kudeljarski nasip" nije izuzetak, pa je njena integracija obuhvatila kako tehnološki nadzor preko SDNU, tako i video-nadzor.